Gljive
Potaknuto @Varda sa recenicom da su joj ukiseljene rujnice aj bok, sjetih se svojih iskustava sa gljivama i koliko smo ih u biti konzumirali.
Stari je vjecno lutao naokolo i brao ih, mi kada smo mogli duze hodati, i nas je odvukao masu puta landrati shumama. Tako smo direktno na terenu ucili o gljivama, koje su otrovne koje su delikatese, koje su prosjecne, koje se mogu sirove jesti.
Uz klasiku, vrganje-proljetne, ljetne i jesenske i jestivih bliskih srodnika poput turcina, brezovog vrganja, na stolu je bilo poprilcno vrsta, grmacice, puhare, trubljace, suncanice, prosenjaci, livadni shampnjoni, bukovace, mavlini, lisike, smrcci, blagve, rujnice, biserke, golubovace...bilo je svacega.
Pripremale su se na razne nacine, juhe, umaci, dinstane, sushenje i kiseljenje, neke sirove i u biti smo ih konzumirali cijelu godinu.
Blagva ili knjeginja je gljiva iz roda Amanita, jedna od najfinijih gljiva, a u taj rod spadaju i bijela, zuta i zelena pupavka, smrtonosne gljive.
Ucilo se o stanishtima pojedinih vrsta neposredno na terenu, neke gljive imaju ljekovita svojstva, neke su halucogene, ne, nisu The Gljive, vec rastu u nashim shumama. Im ih mnoshtvo otrovnih-smrtonosnih ili manje toksicnih a mnoge jestive vrste imaju i tkz dvojnike, otrovne koje su im vrlo slicne.
Kod branja gljiva vrijedi pravilo da se bere samo ono sho se 100% POZNAJE, gljive se ne cupaju vec se mora ostaviti micelij, ne bere se vishe nego se moze potroshiti. Dosta ih je ugrozeno zbog unishtavanja stanishta i prekomjernog branja. Takodjer je vazno naglasiti da one gljive koje ne poznajemo ili znamo da su otrovne, da ih ne diramo, ne cupamo, prevrcemo ili gazimo.
Cesto smo u branju znali naletiti na skupine divljih svinja ili srna a koji su se isto gostili gljivama.
Kao prehrambena namirnica, gljive su nutritivno vrijedne namirnice i trebale bi biti u jelovniku na tjednoj bazi. Krcate su proteinima, vlaknima i drugim vaznim mineralima, vitaminima, antioksidansima. Da li su pogodne za vegane ne znam, no kako nisu ni u skupini biljaka a ni zivotinje, vjv ostaje na osobnom odabiru za ili protiv.
Trenutno je opisano skoro 150 000 vrsta no pretpostavlja se da ih ima mozda i preko 3 milijuna, ima ih razlicitih oblika, boja, struktura, a jedna vrsta je i najveci zivi organizam na planeti, stara je otprilike 2400 godina i zivi u US. Uz gljive, u tu porodicu spadaju i kvasci i plijesni.
www.forbes.com/...22/largest-organism-in-the-world/
Razmnozavaju se sporama, pupanjem, spolno, vole vlagu a jedna vrsta naprosto cvijeta u Cernobilu jer voli radijaciju i uspjeshno ju blokira. Vjv ce zavshiti u svemirskim projektima. Divim se gljivama koje vole smrdljive, vlazne, mracne tenisice...i nokte.
O gljivama se moze puno reci, koliko su ljudi potrovale i usmrtile, nebrojeno su i spasile, kao penicilin.
Kako god, vracam se na kulinarski dio gljiva, volim ih, posebno h volim sirove, odmah di i naberem, gljive se ne peru, one se ispuhuju, brati ih dalje prometnica i radioaktivnih lokacija, SAMO ONE KOJE POZNAJEMO i moze se uistinu uzivati u konzumaciji i zdravstvenim benefitima a i druzenju, ekipno je zabavno
Crtica-jedne godine, ima vec tome, shetah sa sestrom u Maksimiru i naletimo na gomile pupavki, bijelih, bilo ih je lijepo vidjeti. Otishli smo no kasnije se moja sestra izgleda vratila solo i brala te pupavke i osushila ih u pecnici na 40. Starom se digla kosa na glavi jer su i sporo hebeno otrovne a meni je ostalo vjecno pitanje-zashto li ih je, jer je jako dobro znala shto bere i koliko su otrovne, pobogu, sushila..?
Konzumirate li gljive, koje vrste, berete li sami ili samo kupujete i koji su vashi najdrazi recepti
Fotke gljiva raznoraznih vrlo dobrodoshle
Za kraj, malo fotki razlicitih krasotica, jestivih i cisto jer su zgodne.
Blagva
Lisicarke
Vrganji
Brezov djed
Muhara-otrovna
Smrcak
Maglen/Mavlin
Panterovka-otrovna
Ludara-otrovna
Ljubicasta koprenka