Lifestyle

Fantom
Fantom
u Lifestyle

Prokrastinacija spavanja

Odgađanje spavanja je način pronalaska vremena za bavljenje aktivnostima za koje pojedinac tijekom dana nema vremena; pronalazak vremena za zabavu i opuštanje, ali na račun sna.

Pojmu "bedtime procrastination" s vremenom je dodan i pridjev 'revenge', odnosno ‘osvetnički’, kako bi se opisale situacije u kojima pojedinci nerijetko rade i 12-satne smjene, a onda ostaju budni do kasno jer to vide kao jedini način da povrate djelomičnu kontrolu nad svojim vremenom.

Inače, rekli bismo "ništa novo" s obzirom na suvremenu tehnologiju i tempo života. No, meni je naziv ovog bio zanimljiv.

Pošto sam i sam već znao odgađati san ili ostajati budan po čitavu noć, našao sam na forumima stotine istih priča i najviše me zanimao točan uzrok ovakvih navika mada je to najviše skup više čimbenika.
Čimbenici mogu biti razni i neka detaljnija istraživanja u psihologiji najviše spominju anksioznost, individualni manjak kontrole kod osoba itd.

Netko tipka na mobitelu, drugi bingaju serije/filmove, gejmaju, moraju dovršiti knjigu do kraja. Vjerojatno postoje i neki manje poznati rituali, pa ih možete podijeliti. Je li netko možda veze goblen u 2 ujutro? :D

Nebu išlo!

Za više sadržaja trebaš se prijaviti ili otvoriti korisnički račun.