SRAM (2024.) – hrvatska verzija serije SKAM (2015.)
Moram priznati da sam ispao iz tijeka s praćenjem HRT-a i domaće produkcije tako da sam ostao ugodno iznenađen kad sam vidio da u Hrvatskoj dobivamo domaću verziju serije SKAM!
Za one koji ne znaju, SKAM je norveška serija, prvi put prikazana 2015. i snimljene su četiri sezone u trajanju dvije godine. Radi se o srednjoškolskoj seriji, koja svaku sezonu prikazuje iz perspektive jednog od glavnih likova. Serija je bila jako hvaljena jer je prikazala tinejdžerske likove iz realistične perspektive te se pozabavila nekim jako ozbiljnim problemima, pa tako druga sezona analizira pokušaj silovanja, treća sezona prati gej mladića u ormaru, te četvrta sezona pripadnicu nacionalne manjine (muslimanku u Norveškoj). Serija je bila nevjerojatno popularna u cijeloj Skandinaviji te pravi fenomen u Norveškoj, gdje je cijela zemlja aktivno pratila nove epizode, a serija je dobila podršku brojnih glumaca te svih generacija, mladih i starih.
Popularnost serije prelila se i na ostatak Europe gdje je bilo mnogo pratitelja (uključujući mene koji sam odrastao uz seriju ) i potaknula val obrada, pa su tako brojne zemlje snimile lokalne obrade serije s domaćim likovima te ponekad izmijenjenom domaćom problematikom (recimo, pripadnica nacionalne manjine uglavnom je drugačija, pa je u Hrvatskoj odabrana Romkinja). Tako smo dosad imali njemačku, francusku, talijansku, španjolsku, američku i nizozemsku verziju. Dok su neke verzije prekinute nakon druge sezone zbog manjka popularnosti, neke su nastavile jako dugo, pa je tako francuska verzija imala 12 sezona!
Sad sam već malo "prerastao" seriju jer je prošlo dosta godina, no pozitivno sam iznenađen što je snimljena hrvatska verzija! To znači da bismo vrlo brzo, u trećoj sezoni, mogli dobiti prikaz tinejdžerske gej veze s hrvatskim glumcima na hrvatskoj televiziji!!
Je li netko gledao? Kakvi su dojmovi?!
SKAM (No): en.wikipedia.org/wiki/Skam_(TV_series)
SRAM (Hr): en.wikipedia.org/wiki/Sram_(Croatian_TV_series)
(već u komentarima ovog trailera možete vidjeti koliko su međunarodni fanovi uzbuđeni vidjeti hrvatsku verziju serije i da, sve epizode su dostupne na YT kanalu gore)