Svakodnevne misli

Negativan pogled na život donosi više sreće od pozitivnog

negativan pogled na život donosi puno više mira i jasnoće isto. svuda oko nas postoje pritisci da budemo stalno pozitivni, da tražimo samo dobru stranu, da ne dozvolimo negativnim emocijama da nas preplave. kada prestanemo truditi se da u svemu tražimo samo svijetlu stranu, dolazi do oslobađanja. život nije savršen, stvari neće uvijek biti lake, a padovi su neizbježni. shvatio sam da je u redu biti ljut, tužan, pesimističan, jer to nas čini stvarnim, ljudskim. to ne znači da trebamo očajavati, već da prihvatimo stvarnost sa svim njezinim nesavršenostima. svijet je prepun nesreće i patnje, ali u tom moru ne moraš biti partikulirani dio. ljudska nesreća, ne mora nužno utjecati na mene kao pojedinca. možda je to ta skrivena moć negativnog pogleda. shvatiš da, iako sve oko tebe pada, ti ostaješ netaknut. na neki način, to postaje zaštita. što više prihvaćaš vlastitu nesreću, to manje je ona sposobna da te slomi. umjesto da se boriš protiv svijeta i pokušavaš da ga učiniš boljim, prihvatiš ga onakvim kakav jest, s svim svojim manama i patnjama, i postaneš neosjetljiv na udarce koje nosi. možda taj balkanski "dobro je, može gore" mentalitet i nije loša stvar. ne znači to da se trebaš potpuno odvojiti od svijeta ili biti hladan prema tuđim bolima, već da shvatiš da tuđa nesreća nije tvoje breme. ona je samo još jedna dimenzija koju promatraš, a ne nešto što trebaš osobno nositi. što više shvaćaš da nisi odgovoran za patnje drugih, to više otkrivaš slobodu. ljudi su skloni da previše uzimaju na sebe, da se opterećuju stvarima koje nisu u njihovoj moći, da se brinu o tuđim emocijama. ali u tom procesu zaboravljaju da je njihov vlastiti mir najvažniji. ukratko, jebe mi se za tebe.

dosta često se u zadnje vrijeme srećem s terminom toksične pozitivnosti. tjeraju nas da se uvijek smijemo, budemo "pozitivni" i ignoriramo stvarnu patnju, bilo svoju ili tuđu. potiskuje negativne emocije (iako su one itekako prisutne), vjerujući da su one neprihvatljive ili slabost. how wrong you are, young padawan... emocije su prirodne i svi imamo pravo na njih, bez obzira na to koliko su "negativne". potiskivanje onoga što osjećamo, u ime nekakve lažne pozitivnosti, stvara samo unutarnji konflikt, osjećaj nesklada i stalnu napetost. život nije samo o tome da budemo sretni i uspješni. stvar je u tome da trebam bit istinit prema sebi, prihvatiti sve dijelove svog bića, uključujući one koje društvo smatra nepoželjnima. negativan pogled ne znači da sam pesimističan za sve, iako za većinu stvari jesam. to znači da si svjestan ograničenja života, da si spreman prihvatiti patnju, ali također znaš da ona ne mora biti nešto što te definirati. to znači da se prestaneš boriti protiv svijeta, da prestaneš misliti da moraš popraviti stvari koje ne možeš, i da se oslobodiš očekivanja. sve što možeš učiniti je prihvatiti ono što je pred tobom i naučiti iz toga. život je to što jest, a sve što moraš učiniti je odabrati kako ćeš ga živjeti. kao nezavisni pojedinac koji je, u konačnici, iznad svega.

kunem se, nije trol.

Nebu išlo!

Za više sadržaja trebaš se prijaviti ili otvoriti korisnički račun.