Muzika

moonandstars
u Muzika

Marko Bošnjak

Otvaram temu samo zato što mi je žao da je njegov veliki uspjeh na Dori zamračen stanjem nacije koja sve više pokazuje koliko nema razumijevanja niti prihvaćanja za LGBTQ+ zajednicu. Žao mi je što nažalost nosi breme toga da je prva javna osoba u svijetu glazbe u Hrvatskoj koja progovara o ovim temama i što nema apsolutno nijednu podršku kolega koji su dio te zajednice i što dopuštaju da se s ovime svime suočava sam.

Gdje su sada udruge? Što rade mediji? Gdje su sada svi ti novinari za koje znamo da su dio zajednice? Zašto se šuti? Ovi 'Ogenjovci' su stvarno preglasni, ali kako i ne bi bili kad im do sada nitko nije pokazao zube. Komentari ispod svih RTL-ih objava, pa i ostalih gdje se spominje Marko su zabrinjavajući. Toliko mržnje, toliko negative, samo zato što se nitko ne bavi ovime sustavno. Ne postoji javna kampanja i edukacija, ne postoji odgovornost. A da ne govorimo da će kriminalu se opet dati krila i sigurnost će još više biti ugrožena jer opet onaj dio sustava koji bi trebao štititi i osigurati jednakost, to neće napraviti, kao ni u slučaju žena, kao ni u slučaju bilo kojih skupina koje su po nečemu drugačije.

Vidim širu sliku i pozivam na odgovornost one osobe koje uživaju javni prostor da odrade onaj dio podrške koji oni možda imaju iza zatvorenih vrata, jer se to tiče svih nas. Ja znam zašto se ja osobno ne osjećam sigurno u ovoj državi, ali sve proizlazi od tog javnog prostora koji je i dalje suzdržan i cenzuriran. Uspoređujem to s drugim, 'naprednijim' zemljama gdje je sve to puno 'normalnije', gdje je normalno vidjeti openly gay osobe kako pričaju o tim temama na televiziji, gdje serije imaju lgbt+ likove a nisu tema sprdnje ili karikature, gdje je to nebitna činjenica jer ih ona ne obilježava i ne stavlja metu na njihovo postojanje. I to se kod njih izgradilo s vremenom, samo hoće li biti potrebno 20+ godina da se to kod nas promjeni?

Je li naše društvo spremno za promjene? Što biste vi htjeli vidjeti od strane javnih osoba u ovom slučaju?
Što bi trebali raditi mediji?

Nadam se da će Marko odraditi gostovanje u Nedjeljom u dva uskoro. I hvala Mojmiri i RTL-u što bar na ovaj mali način pokazuju podršku i shvaćaju donekle širu problematiku.

Nebu išlo!

Za više sadržaja trebaš se prijaviti ili otvoriti korisnički račun.