Severina
Hir vi go, afrika paprika.
---
---
Severina Vučković, rođena 21. travnja 1972., hrvatska je kantautorica, glumica, stilska ikona i jedna od najutjecajnijih estradnih ličnosti u zemlji i regionu.
Karijeru je započela kasnih 1980-ih na domaćim festivalima i natjecanjima, a jedan od svojih prvih većih nastupa imala je 1989. u rodnom Splitu. Godine 1990. preselila se u Zagreb gdje je pobijedila na radijskom natjecanju, te potom iste godine i debitirala s albumom "Severina".
S pjesmom "Moja štikla" predstavljala je Hrvatsku na natjecanju za pjesmu Eurovizije 2006. održanom u Ateni, završivši na 12. mjestu. Osim ove kultne eurovizijske stilette, "Tvoja prva djevojka", "Trava zelena", "Ja samo pjevam", "Virujen u te", "Pogled ispod obrva", "Tridesete", "Brad Pitt", "Dobrodošao u klub", "Grad bez ljudi", "Kao" ... su također samo mali dio Severinine ustrajne hitografije koju volimo, sa njenih dvanaest albuma do danas.
Ona je lani najavila "nešto veliko" - naime svoj trinaesti pod imenom "Sorry, Sorry", koji bi trebao ugledati svjetlo dana ove godine i to u dva akta. Svaki će nositi šest pjesama, i biti, kako je rekla, za nju "neka nova glazbena dekada".
Studijski albumi
Severina (1990)
Severina (1992)
Dalmatinka (1993)
Trava zelena (1995)
Moja stvar (1996)
Djevojka sa sela (1998)
Ja samo pjevam (1999)
Pogled ispod obrva (2001)
Severgreen (2004)
Zdravo, Marijo (2008)
Dobrodošao u klub (2012)
Halo (2019)
Dragi Haerovci, naša dalmatinska djevojka sa sela, koja #voli.što.se.volimo: Severina 💃🏻